Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!
Hoş Geldiniz
Sn.

D Vitamini Eksikliği: Yeterince D Vitamini Alıyor Musunuz?

06-12-2022 16:19
D Vitamini Eksikliği: Yeterince D Vitamini Alıyor Musunuz?

D Vitamini, bizim için hayati öneme sahip ve sağlığımızı korumamıza yardımcı olan değerli bir vitamindir. Güneş ışığı vitamini olarak da anılan D Vitamini, özellikle pandemi ve karantina süreçleri ile birlikte daha çok araştırdığımız ve dikkat ettiğimiz bir konu haline geldi. Vücudumuza dengeli alınımı ile birlikte pek çok yararı ve koruyucu özelliği olan D Vitamini, metabolizma değerleri bozulduğunda ciddi rahatsızlıklara sebep olur ve vücuda yeterli miktarda D Vitamini girmediği durumlarda D Citamini eksikliği yaşanır.

D Vitaminin Önemi

Vücudumuzda D Vitamini depolanır ve ihtiyaç halinde bu depolardan kullanılır. Özellikle D Vitamini eksikliğinin iskelet yapımızı ve kemik sistemimizi etkilediği ve raşitizm gibi kemik hastalıklara yol açtığı bilir. D Vitamini depolarımızın yeterli seviyede olması; kalsiyumun emiliminde, kemik sağlığımız ve kemik yapımında, beyin gelişiminde, bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde, hastalıklara karşı korunmamızda, solunum enfeksiyonu, şeker hastalığı, kalp hastalığı, kanser ve Parkinson, Alzheimer gibi bilişsel bozuklukların riskini azaltmada, sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmede, depresyonu önlemede önemlidir. Ayrıca sedef ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarında da D Vitamini takviyesinin tedavi sürecinde olumlu bir etki yarattığı kanıtlanmıştır.
Bedenimiz için bu kadar çok yararı olan D Vitamini yeterli alınmadığında ve depolanmadığında da elbette ciddi rahatsızlıklara neden olur. D Vitamini eksikliğini belirlemek için kullanılan en doğru yöntem serum 25(OH)D düzeyinin ölçülmesidir. 20 ng/ml´in altındaki değerler D Vitamini düşüklüğünü gösterir ve vücuda D Vitamini takviyesi alınması gerekir. D Vitamini eksikliğinde görülen belirtiler aşağıdaki gibidir:
  • Halsizlik ve yorgunluk hissi
  • Kemiklerde ve kaslarda ağrı, özellikle bacaklarda, sırtta ve kalçada sızı
  • Sık sık hastalanmak
  • Vücutta oluşan yaraların normalden daha uzun sürede iyileşmesi
  • Kemiklerin daha kırılgan olması
  • Depresyon
  • Saç dökülmesidir.


İnsanlar Neden Yeterince D Vitamini Alamıyor?

Günümüz dünyası artık daha çok kapalı alanlarda yaşamamızı, masa başında çalışmamızı, genellikle bilgisayar ve telefonlarımızda işlerimizi halletmemizi gerektiriyor. Bu hayat tarzına birde pandemi ve karantina süreçleri eklendiğinde daha az dışarı çıkıyor, doğa yürüyüşlerine zaman ayıramıyor ve güneşten faydalanamıyoruz. Bu hayat tarzının getirdiği pek çok olumsuz yan etkinin olmasının yanı sıra D Vitamini eksikliği en çok dikkat çeken konulardan birisi haline geldi.
D Vitaminin ana kaynağı deriden sentezlenerek alınan güneş ışığıdır. Yeterinde güneş ışığına maruz kaldığımızda vücudumuz D vitaminini depolar ve gerektiği durumlarda kullanır. Ancak bazı durumlarda D Vitaminini derimiz yoluyla almamız güçleşir. Bulunulan mevsim, gün saati, dünya üzerindeki konumumuz, bulunulan yükseklik ve hava kirliliği gibi etkenler güneş ışığı almamıza sınırlandırır. Kuzeyde ve büyük metropoller de yaşayan insanların D Vitamini eksikliği yaşadığı bilinir.
Geleneksel olarak kapalı giysiler ve yüksek korumalı güneş kremleri güneş ışığının direkt olarak derimize temasını ve sentezlenmesini engeller. Bunlar haricinde obezite sorunu yaşamak da D Vitaminin yağ depolarına depolanarak aktif kullanılmasını engeller. Beden kitle endeksi 30 kg/m2 olan kişilerin çoğunluğunun D Vitamini eksikliği yaşadığı da araştırmalarla bulunmuştur. Başka bir faktör de yaşlılıktır. Yaşlanmayla birlikte D Vitamini düşüklüğü sorunu yaşanabilir. Karaciğer ve böbrek hastalığı bulunanlar ve D Vitamini metabolizmasını bozacak ağır ilaçlarında D Vitamini eksikliğine yol açtığı görülür.


D Vitamini Almanın Yolları

D Vitamininin doğal kaynağı güneş ışığıdır. Ancak yaz boyu yeterli miktarda güneş ışığına maruz kalsak bile sentezleyip, depoladığımız D Vitamini bütün bir kış vücudumuz için yetmeyebilir.  Bunun için tamamlayıcı D Vitamini almamız gerebilir.
D Vitamini doğal olarak besinlerde çok az bulunur. D Vitaminini en çok alabileceğimiz kaynak güneştir. Ancak güneş haricinde az da olsa bazı besinlerden D Vitamini takviyesi almamız mümkündür. D Vitamini açısından en zengin besinler uskumru, ringa, somon gibi yağlı balıklardır. D Vitamininin en az bulunduğu besinler ise süt ve süt ürünleridir. D Vitaminini besinlerden yeterli miktarda almak için haftada 2-3 gün D Vitaminin içeren besinlerden tüketilmesi ve D Vitamini eksikliği sorunu yaşayan yetişkin bir insanın 8 hafta boyunca haftada bir kez 50000 IU değerinde D Vitamini alması gerekir. Bu besinler dışında D Vitamini takviyesi olarak D Vitaminini multivitaminlerden kullanmakta bir seçenektir. Ayrıca vegan ve vejeteryan kişiler için alg yağlarından elde edilen vegan mutlivitaminler de mevcuttur. 
D Vitamini eksikliği sorunu yaşıyorsanız ya da yeterli miktarda D Vitamini aldığınızdan emin olmak istiyorsanız Kinds´in içerisinde D Vitamini ile birlikte toplamda 9 bileşen içeren multivitaminini kullanabilirsiniz. Kinds multivitamin, içeriğinde 20 μg D Vitamini içerir ve günlük D Vitamini ihtiyacını karşılar. Ayrıca Kinds vegan multivitamindir ve içeriğinde bulunan D Vitamini tamamen alg yağlarından elde edilir. Bir kutu içerisinde toplamda 60 kapsül bulunan vegan multivitamininizden günde 2 kapsül alarak D Vitamini metabolizmanızı düzenleyebilirsiniz.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.